HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - Elődöntő II.

2010.07.09. 20:50 Viola1984

Semi-Final Chapter Two

Kicsit megkésve bár, de a lényegen nem változtatva íme a szerdai elődöntő mérkőzés krónikája, melyen eldölt, hogy Hollandia után Spanyolország is bejutott a döntőbe....

Németország - Spanyolország: 0-1

Mindenki nagy izgalommal várta a német-spanyol összecsapást, hisz a regnáló Európa-bajnok a VB-n meglepően jól szereplő Nationalelffel találkozott. A németek 4-1-re verték Angliát, majd 4-0-ra Argentínát, így szimpatizánsai joggal várták tőlük a már megszokott agilis támadójátékot. Az első percekben az okozta a legnagyobb izgalmat, hogy egy néző a pályára rohant, majd az ötödik percben David Villa veszélyeztette Neuer kapuját. Az első fél órában leginkább a spanyolok támadtak, a németek előtt nem is nyílt nagyon lehetőség arra, hogy bevegyék Iker Casillas kapuját. Érdekesség a meccsel kapcsolatban, hogy a magyar játékvezető, Kassai a 27. percben fújt le először egy szabálytalanságot. Na nem azért, mert az addigiakat elengedte volna, hanem mert egyáltalán nem is volt. Németország válogatottjának első kapura lövésére a 32. percben került sor, ekkor Trochowski próbálkozott távolról, de Casillas szögletre tolta a labdát. Nem sokkal később újabb védeni valója akadt a spanyolok hálóőrének, a németek az első félidő utolsó negyed órájában feljavultak, a 45. percben akár vezetést is szerezhettek volna, de Özil elesett a 16-oson belül Ramos mellett, Kassai azonban továbbot intett. A második félidő elején a spanyolok uralták a pályát, több lehetőségük is adódott, de Pedro, majd Villa sem tudott gólt rúgni. A németek első valamire való helyzetére az 58. percig kellett várni, de Kloséhoz először nem jutott el a labda, majd másodszor pedig kapu fölé rúgta azt. Nem sokkal később a spanyolok támadásánál történt egy tizenegyes gyanús eset, de Kassai sípja ezúttal is néma maradt. A németek leginkább egy-egy kontrára építhették a támadásukat, hisz a spanyolok birtokolták többet a ladbát, azonban a fiatal Kroos kihagyta a ziccert, mely nem sokkal később meg is bosszulta magát. A 73. percben szögletet végezhetett el Spanyolország, Xavi középre tekerte a  labdát, Piqué és Puyol is emelkedett, végül utóbbi fejéről került a hálóba a labda. A németek pont egy olyan szituációból kaptak gólt, amelyből magassági fölényük miatt nem lett volna szabad, de a spanyolok megérdemelten szerezték meg a vezetést, hisz az egész meccsen ők domináltak. Podolskiék kénytelenek voltak támadni, de nem sok sikerrel tették, mialatt az időközben beállt Torres és csatártársa, Pedro kettő az egyben mehetett Neuer kapuja felé. Utóbbi egymaga akarta megoldani a szituációt, és ahelyett, hogy passzolt volna cselezgetett, így a védők visszaértek és tisztáztak. Az utolsó öt percben a németek nem tudtak már újítani, mint ahogy az egész meccsen, úgy a végjátékban is ötlettelenül futballoztak. Spanyolország végül 1-0-ra nyert, mint két éve az EB döntőben, azonban most még egy lépés elválasztja őket attól, hogy ők legyenek a végső győztesek. A történetük során először döntőt játszó spanyoloknak az eddig hibátlan hollandokat kell majd legyőzniük ahhoz, hogy álmuk valóra váljon és az Európa-bajnoki cím mellett a világbajnokit is bezsebeljék.

A meccs embere

"A végén jött Puyol, mint egy vaddisznó és gólt fejelt." - mondta Xabi Alonso a meccs lefújása utáni pillanatokban. Aki pedig győztes találatot ér el, ráadásul ilyen fontos mérkőzésen, az megérdemli, hogy őt válasszam meg a meccs emberének. Carles Puyol igen hűséges, bár azt nem tudom a kedvesének mi erről a véleménye, de az biztos, hogy a Barcelona szakvezetése annak tarthatja. Az 1978. április 13-án született védő felnőtt szinten még sosem játszott más klubnál, csak a Barcanál. 1995-ben még juniorként került a katalán csapathoz, '97-'99 között a Barcelona B csapatánál kapott lehetőséget, 1999 óta pedig immár 299-szer ölthette magára a vörös-kék mezt. A válogatottban 2000-ben mutatkozott be és ez volt a negyedik gólja Spanyolország nemzeti tizenegyének tagjaként.

A nap gólja

Ezen a napon csak egy gól született, így választási lehetőség híján természetesen Carles Puyol fejesgólja érdemelte ki eme címet. Xavi nagyon jól beadott szögletére két spanyol védő is mozdult, Puyolnak pedig sikerült fejjel a kapuba juttatnia a labdát. A többi pedig már történelem...

A nap pasija

Lucas Podolski 25 éves korára kezd talán férfiasabbá válni, eddig ránézésre csak egy tinédszer fiút láttam benne. Pedig a magánéletben már apuka, barátnőjével pedig 16 éves koruk óta együtt vannak. Az 1985. június 4-én született lengyel származású csatár Németországban nőtt fel és ott is kezdett el futballozni a Bergheim csapatában, majd még juniorként az  1. FC Kölnhöz került.  19 évesen mutatkozhatott be a német válogatottban, 2004-ben tagja volt a Nationalelf Európa-bajnokságra utazó keretének, a 2006-os világbajnokságon pedig már főszerep jutott neki Klose mellett a csatársorban. 2006-2009 között a Bayern München játékosa volt, majd a tavalyi évben visszatért a Köln együtteséhez. Válogatott mezben 40-szer volt eredményes, a Vb-n két találattal gyarapította góljainak számát. A 2008-as VB-n nagy szívfájdalma volt, hogy a csoportmérkőzések során "hazája", Lengyelország ellen kellett pályára lépnie, ráadásul az ő két találatával verték meg a németek a lengyel nemzeti tizenegyet.

A nap szurkolói

A VB egyik legnagyobb "sztárja" lett Paul, az oberhauseni pszicho-polip, aki eddig hibátlanul jósolta meg a németek mérkőzéseinek kimenetelét. A spanyolok elleni összecsapás előtt azonban nem hazája nemzeti tizenegyét hozta ki győztesnek, így a német szurkolók elkezdtek reménykedni, hogy Paul mégiscsak tévedhet. Néhányan közülük üzentek is a világnak, vagy a spanyoloknak, netán magának Paulnak, hogy "Még a polip is tévedhet". De nem tévedett ezúttal sem...

Néhány szó a játékvezetésről...

Eddig csak akkor írtam a játékvezetőkről, mikor valamilyen kifogásom volt a ténykedésük ellen. Azonban ez esetben inkább dicsérő szavakkal szeretném illetni az elődöntőt vezető Kassai Viktort, illetve segítőit, Vámos Tibort és Erős Gábort. Teszem ezt úgy, hogy mind a spanyol, mind a német média, illetve a bírószövetség hivatalos honlapja is elismerően szólt a magyar játékvezetőről. Akadtak kisebb hibái a mérkőzés során, vitatott, hogy az Özil elleni szabálytalanság tizenegyest ért volna, de tény, hogy nem róla szólt a meccs. A 27. percig pusztán egyszer állította meg a játékot, azt is egy befutó néző miatt. Persze a két csapat is kellett hozzá, hogy folyamatos legyen a játék, a szabálytalanságokat is kerülték a játékosok, így Kassainak egyszer sem kellett előhúzni a sárga lapot. A szakértőktől átlagban hetes osztályzatot kapott az elődöntőn mutatott teljesítményére, ami egy tizes skálán nem rossz. Főleg, ha idevesszük azt is, hogy a VB-n ez volt a negyedik mérkőzés, amin ő fújt. Joggal gratulálhatunk neki és segítőinek a világbajnokságon nyújtott munkájáért! Így egy kicsit mi, magyarok is érdekeltnek érezhettük magunkat a Vb-n, még akkor is, ha csak azon izgultunk fordulóról fordulóra, hogy Kassai Viktor vezet e még mérkőzést.

Szombaton a bronzmérkőzésre kerül sor Németország és Uruguay között, míg vasárnap jön a várva várt döntő Hollandiával és Spanyolországgal a főszerepben! Egy biztos, új világbajnokot avatnak Dél-Afrikában, hisz eddig még egyik ország csapata sem foghatta kezében a VB trófeát történelme során.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr142141805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása