HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - A tizenharmadik nap legjei

2010.06.23. 23:05 Viola1984

A szerencsés tizenharmadik....

A szerencsétlen tizenharmadik... már akinek. Az Egyesült Államok minden bizonnyal szerencsésnek érezhette magát a labdarúgó világbajnokság tizenharmadik játéknapján, hisz a szlovénok már csaknem továbbjutásukat ünnepelték, mikor Landon Donovan megszerezte a győztes, és egyben továbbjutást érő gólt Algériai ellen. Mindezt pedig a 91. percben tette. S mivel a C csoport másik mérkőzésén Anglia 1-0-ra nyert Szlovénia ellen így az amerikaiak mellett a szigetországiak készülhetnek  a nyolcaddöntőre ebből a kvartetből. A D csoportban a mai mérkőzések előtt mind a négy együttes 3 ponttal rendelkezett. Tudni lehetett, hogy Szerbia és Ausztrália is csak győzelem esetén juthat tovább abban az esetben, ha a másik összecsapáson iksz az eredmény, vagy Németország nyer. Miután Ausztrália gólkülönbsége igencsak gyatra volt, így nekik több góllal kellett volna nyerni a továbbjutáshoz, vagy Németországnak nagyon megverni Ghánát. Az ausztrál-szerb összecsapás esélyesének szinte mindenki déli szomszédunkat tartotta, azonban az ausszik az első csoportmeccsen elszenvedett 4-0-ás vereség után megmutatták, hogy nem lehet őket leírni. Végül 2-1-re nyerték a párharcot, és mivel Ghána kikapott 1-0-ra a németektől, így a csoportban egyaránt 4-4 ponttal zártak. Az afrikaiak csupán jobb gólkülönbségüknek köszönhetően kerültek a legjobb 16 közé, ahol az Egyesült Államok csapata vár rájuk, míg Németország mindjárt a nyolcaddöntőben összekerült Angliával.

A nap mérkőzése

A nagy tétnek köszönhetően közel egyforma színvonalú mérkőzéseket hozott a mai nap. A legizgalmasabbra végül az USA-Algéria összecsapás sikeredett, amelyen az amcsik fáradhatatlanul ostromolták az algírok kapuját, de betalálni csak a 91. percben sikerült nekik. Algéria csapatát sem kellett félteni, hisz ők sem szerettek volna nyeretlenül hazatérni a Vb-ről, azonban a végén mégis csak rúgott gól nélkül maradtak. Ha Landon Donovan nem talál be a mérkőzés hosszabításában, akkor a döntetlen Szlovéniának kedvezett volna. A Nemzeti Sport Online közölt egy érdekes statisztikát, miszerint az USA mindössze az első húsz percben és saját mérkőzése 91. percétől számított továbbjutónak - ekkor az Anglia-Szlovénia meccset már le is fújták.

A nap gólja

Mesut Özil továbblőtte a németeket! A német-török játékos azután, hogy az első félidőben kihagyott egy ajtó-ablak helyzetet, a második félidő 60. percében már nem hibázott, és 18 méterről óriási gólt akasztott a ghánai hálóba. Németország ezzel a találattal 1-0-ra hozta a meccset és megszerezte a 3 pontot, mely az addig megszerzett hárommal együtt a csoportelsőséget is jelentette a Nationalelfnek. A folytatásban jöhetnek az angolok...


szólj hozzá: Németország - Ghána 1-0

A nap meglepetése

Szerbia az utolsó fordulóban azzal az Ausztráliával játszott, aki a csoportmeccsek első körében 4-0-ás vereséget szenvedett a németektől. Miután a szerbek a németeket 1-0-ra legyőzték, így joggal gondolhatták, hogy az utolsó körben megverik majd az ausszikat és továbbjutnak a csoportból. Az ausztrál fiúk már Ghána ellen is megmutatták, hogy ők nem az a gyenge csapat, akinek sokan hitték őket az első VB meccsük után. Szerbia pedig akkor lepődhetett meg igazán, mikor a 69. percben Cahill révén vezetést szereztek ellenük, majd négy perccel később már 2-0 állt az eredményjelzőn és nem a szerbek javára. A hátralévő időben már csak a szépítésre futotta Szerbiának, így végül csoportutolsóként végeztek, Ausztrália pedig csupán csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően maradt alul Ghánával szemben. Mind a szerbek veresége, mind az ausztrálok ilyen jó szereplése meglepetés volt a csoportmeccsek befejeztével.

A nap drámája

Az Anglia-Szlovénia mérkőzést épp lefújták, mikor a csoport másik mérkőzése a hosszabítás perceibe érkezett. A szlovénok azt hiszem imába foglalták volna Frank de Bleeckere nevét, ha a 90 perc leteltével azonnal hármat fújj a sípjába, hisz az állás nekik kedvezett a továbbjutás szempontjából.  A spori azonban három percet hosszabított, ami egy kihagyott algériai helyzettel indult, mely után az amerikaiak kontratámadást indítottak. Dempsey lövését még fogta a kapus, azonban a kipattanóra először Donovan ért oda, aki az ötösről a kapuba jutatta labdát - mindezt a 91. percben! Az 1-0-ás siker az Egyesült Államoknak továbbjutást és csoportelsőséget hozott, míg Szlovénia hazautazik a VB-ről.

A nap embere

A Team USA már a kiesés szélén állt, mikor Landon Donovan megszerezte Algéria ellen a győztest gólt a mérkőzés 91. percében. Csapata továbbjutott, Donovan pedig megvalósította az amerikai álmot - vagy az amerikaiak ennél többről álmodnak?

A nap pasija

A nap pasija az a Kevin-Prince Boateng lett, aki korosztályos válogatottként még a németeket erősítette, viszont tegnap mégis ellenük lépett pályára Ghána színeiben. A német anyától és ghánai apától származó játékos 1987. március 6. született Nyugat-Berlinben. Profi pályafutása a Herta BSC-ben kezdődött, jelenleg pedig a Tottenham Hotspur alkalmazásában áll. A német utánpótlás válogatottban fontos szerepe volt mindaddig, amíg 2007-ben egy U21-es edzőtábor alkalmával nézeteltérése nem támadt Dieter Eilts szövetségi kapitánnyal, aki kijelentette, hogy Boatenget nem fogja többet meghívni a válogatottba. Valószínű ez közrejátszott abban, hogy miután 2006-ban már egyszer visszautasította a ghánaiak hívását, végül mégis az afrikaiak színeiben láthatjuk őt a VB-n. Érdekesség, hogy testvére Jérome a német válogatott tagjaként vesz részt a világbajnokságon, amely miatt a két testvér között némi feszültség is uralkodik.

A nap szurkolója 

Azt eddig is tudtuk, hogy Elvis él, na de most már azt is tudjuk, hogy labdarúgó mérkőzésre is jár. Mindjárt kettő is van belőle, és bár a képről nem derül ki teljes mértékben, de fotó formájában Abraham Lincolt és George Washingtont is magukkal hozták. A szurkolók egyébként elképesztőek az egész VB alatt, kreatívitásuk a jellmezeket, a transzparenseket, a test-, és arcfestéseket tekintve nem ismer határokat. A drukkereknek jár a csillagos ötös!

Ma az E és az F csoport küzdelmei is befejeződnek. Az E csoportban Hollandia már biztosan továbbjutott, Kamerun pedig kiesett. Így a két csapat meccsén már csak az a kérdés, hogy az Oranje 100%-os teljesítménnyel jut-e a 16 közé, vagy Kamerun meg tudja lepni a narancssárgákat és végül szépen búcsúzik a Vb-től. A Japán-Dánia összecsapás azonban igazi ki-ki meccs lesz. A dánok jobb gólkülönbségüknek köszönhetően egyenlőre megelőzik a japánokat, viszont aki ma nyer, az biztosan a nyolcaddöntőbe kerül. Az F csoportban Olaszország Szlovákia ellen harcolhatja ki a továbbjutást, ha nyernek, akkor biztos továbbjutók lesznek. A Paraguay-Új-Zéland mérkőzés szintén izgalmasnak ígérkezik, hisz a japán-dánhoz hasonlóan a győztes itt is kvalifikálja magát a 16 közé. A döntetlen Paraguaynak kedvez, így Új-Zélandnak mindent egy lapra kell majd felraknia.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr932105259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása