HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - Visszapillantó: Csoportmérkőzések II.

2010.06.29. 00:44 Viola1984

Ez történ a csoportmérkőzéseken II.

Az első négy csoport történéseit már sorba vettem, most nézzük meg mi történt az E, az F, a G, és a H jelű kvartetben a világbajnokság első két hetében.

E csoport

A csoport favoritja egyértelműen Hollandia volt. Ennek megfelelően az Oranje a maximális 9 pontot begyűjtve jutott a legjobb 16 közé, sorrendben Dániát 2-0-ra, Japánt 1-0-ra, Kamerunt pedig 2-1-re verve. Bár az eredmények nem ezt mutatják, de a hollandok játéka kicsit döcögött a csoportmérkőzések alatt, főleg, ha a felkészülési mérkőzéseken mutatott teljesítményükre gondolunk. Kamerun a VB előtt igencsak fogadkozott, hogy most majd megmutatják magukat a világnak, azonban ebből nem lett semmi, sőt, már a második kör után kiderült, hogy nem juthatnak tovább a csoportból. Miután Japántól 1-0-ra, Dániától és Hollandiától 2-1-re kikaptak, így nulla ponttal végeztek az E csoport utolsó helyén. Az utolsó körben az egyarán 3 pontot gyűjtött Japán és Dánia találkozott egymással, a továbbjutás szempontjából ki-ki meccsen léptek pályára. Japán két jól eltalált szabadrúgás góllal hamar vezetést szerzett, a dánoknak erre nem volt válaszuk, végül csak szépíteni tudtak, azonban miután a japánok harmadik góljukat is belőtték, így végérvényesen eldölt, hogy az ázsiaiak várhatják a folytatást.

  • Hollandia - Dánia: 2-0
  • Japán - Kamerun: 1-0
  • Hollandia - Japán: 1-0
  • Kamerun - Dánia: 1-2
  • Dánia - Japán: 1-3
  • Kamerun - Hollandia: 1-2

A csoport legjobb mérkőzése

Mindenképpen a legnagyobb téttel bíró mérkőzés volt a Dánia-Japán összecsapás. Épp ezért választottam az E csoport legjobb mérkőzésének, amúgy pedig ebben a csoportban nem mondható, hogy olyan mérkőzések voltak, amin sokszor emelkedett volna a pulzusunk...

A csoport sztárjai

A hollandoknál csak úgy hemzsegnek a sztárok elég csak Robbenre, Kuytra, Van Persie-re Van Bommelre, Van der Vaart-ra gondolni, de akár a teljes csapatot fel lehetne sorolni. Arjen Robben sérülése miatt eddig csak a Kamerun elleni meccs vége felé állt be, azonban a továbbiakban biztosan a csapat hasznára lesz majd. Apropó Kamerun... Az afrikai csapat sztárja, Samuel Etoo a VB előtt a többiekkel egyetemben nagyon fogadkozott, hogy ezen a világbajnokságon legalább elődöntőig jutnak majd. A korábbi kiváló játékos, Roger Milla mind a csapatot, mind Etoo-t kritizálta és végül neki lett igaza, hisz Kamerun igen korán búcsúzott, Etoo pedig hiába akart nagyon bizonyítani, egyedül mégsem tudta továbbjuttatni a kameruni csapatot.

A csoport legnagyobb csalódása

Visszautalva az előbb leírtakra, Kamerun teljesítménye csalódást keltő volt, tőlük azért több lett volna elvárható, főleg, hogy Dánia és Japán is verhető ellenfél lehetett volna számukra...

A csoport végeredménye

  1. Hollandia 9p
  2. Japán 6p
  3. Dánia 3p
  4. Kamerun 0p

F csoport

Az F csoportban kapott helyet a 2006-os világbajnok Olaszország, az újonc Szlovákia, Paraguay és Új-Zéland. Ránézésre ebből a kvartetből az olaszoknak simán tovább kellett volna jutniuk, méghozzá az első helyen. Mint tudjuk a labda mindenkinek kerek, fociban pedig minden megtörténhet, most éppen az, hogy a regnáló világbajnok nagy-nagy meglepetésre búcsúzott a csoportmeccsek után. Az első, Paraguay elleni meccsen is látszott, hogy az olaszok nincsenek jó formában, dehát ők sosem szoktak a VB-k korai szakaszában abban lenni. Minden esetre az első körben csak 1 pontra futotta, mint ahogy a másodikban is Új-Zéland ellen. A harmadik fordulóban a Squadra Azzura az addig nem túl sokat mutató Szlovákiával találkozott, bár tegyük hozzá, az Új-Zéland elleni meccsen pechesek is voltak, hisz az óceániai csapat a 93. percben egyenlített. Paraguay ellen azonban sima 2-0-ás vereséget szenvedtek, így mindenki azt várta, hogy Cannavaroék majd bedarálják északi szomszédainkat. De nem így lett, a szlovákok már 2-0-ra is vezettek, mikor Olaszország válogatottja elkezdett focizni, de nyerniük már nem sikerült, sőt Szlovákia a harmadik gólját is belőtte, így végül 3-2-re kikapott Itália. Mivel  Paraguay a párhuzamosan futó mérkőzésen 0-0-ás döntetlent ért el Új-Zélanddal szemben, így az addig is lépéselőnyben lévő dél-amerikaiak megnyerték a csoportot, második helyen pedig a VB szenzációjaként Szlovákia ment tovább.

  • Olaszország - Paraguay: 1-1
  • Új-Zéland - Szlovákia: 1-1
  • Szlovákia - Paraguay: 0-2
  • Olaszország - Új-Zéland: 1-1
  • Szlovákia - Olaszország: 3-2
  • Paraguay - Új-Zéland: 0-0

A csoport legjobb mérkőzése

Ebben a csoportban nem voltak olyan jó meccsek, amire az ember azt mondhatta volna, ez igen! Na de azért a Szlovákia-Olaszország összecsapás a végén javított a statisztikán, hisz ha nem is a teljes meccs, de az utolsó negyed óra igazán körömrágósra sikerült. A szlovák szimpatizánsok annak drukkolhattak, hogy kitartson az előny a végéig, az olasz szimpatizánsok pedig kedvenceik játékát látva abban reménykedhettek, hogy sikerül az egyenlítés, vagy akár a győzelem is. Az olaszok nagyon hajtottak a végén, de túl későn ocsúdtak fel és csak két gólra futotta, miközben még kaptak is egyet, így a végén Szlovákia örülhetett.

A csoport sztárjai

Leginkább az olasz csapat bővelkedett sztárokban, de kiemelkedő játékot egyik meccsen sem sikerült mutatniuk. Főleg úgy, hogy Buffon például az első meccsen megsérült, le kellett cserélni és a továbbiakban már nem is játszott, vagy ott van Andrea Pirlo, aki csak a szlovákok elleni meccsen lépet pályára csereként. Fabio Cannavaro-t pedig a VB alatt is igen sok kritika érte, mi tagadás, nem alaptalanul, hisz a korábbi aranylabdás védő gyakran vétett gyermeteg hibát a saját kapuja előtt...

A csoport legnagyobb csalódása

Egyértelműen az olaszok teljesítménye a legnagyobb csalódás ebben a csoportban. Papírforma szerint innen simán tovább kellett volna lépniük, de végül nemhogy kiestek, de még utolsók is lettek a négy csapat közül. A franciák korai búcsújához hasonlóan ez nagy blama...

A csoport végeredménye

  1. Paraguay 5p
  2. Szlovákia 4p
  3. Új-Zéland 3p
  4. Olaszország 2p

G csoport

A G csoport előzetesen halálcsoportnak volt kikiáltva, hisz ebben a négyesben kapott helyet a VB címre mindig esélyes Brazília, a Drogbával felálló Elefántcsontpart és a Christiano Ronaldo fémjelezte Portugália. Ráadásul Észak-Korea játékerejéről nem lehetett sokat tudni, így az ázsiai csapat fekete lónak számított. Brazíliának azonban egyik csapat sem okozott nehézséget, jobban mondva az utolsó körben Portugália ellen csak egy 0-0-ás döntetlenre futotta, de igazából ez is elég volt a csoportelsőséghez. A korábbi mérkőzések során ugyanis 2-1-re verték Észak-Koreát, majd 3-1-re Elefántcsontpartot. A Koreai NDK csapata az első mérkőzésen még elég jól tartotta magát, a második körben azonban Portugália simán rúgott nekik egy hetest. Ezzel Elefántcsontpart került nehéz helyzetbe az utolsó kör előtt, hisz ők döntetlent játszottak Portugáliával, majd kikaptak Brazíliától, így Észak-Koreát mindenképp meg kellett verniük, de nem akármilyen gólkülönbséggel. A végén csak 3-0-ra sikerült győzniük Drogbáéknak, bár ez már nem sokat nyomott a latba amúgy sem, hisz pontszámban nem tudták beérni Portugáliát.

  • Elefántcsontpart - Portugália: 0-0
  • Brazília - Koreai NDK: 2-1
  • Brazília - Elefántcsontpart: 3-1
  • Portugália - Koreai NDK: 7-0
  • Portugália - Brazília: 0-0
  • Koreai NDK - Elefántcsontpart: 0-3
  •  

A csoport legjobb mérkőzése

Portugália 7-0-ra győzte le a Koreai NDK-t a csoport második fordulójában. Nem mondom, hogy sok izgalom volt a meccsen, maximum annyi, hogy Christiano Ronaldo lő e gólt, viszont ez lett a VB eddigi leggólgazdagabb összecsapása.

A csoport sztárjai

A brazíloknak úgy nagy általánosságban sztárgárdája van, náluk a legnagyobb névnek most Kaká számít. A Real Madrid sztárja eddig elfogadható teljesítményt nyújt, bár egy meccset ki kellett hagynia kiállítása miatt. A portugáloknál egyértelműen mindeki Christiano Ronaldo mozdulatait lesi, aki nagyon akar, sokszor próbálkozik kapuralövéssel, azonban eddig csak egy gólt lehetett beírni a neve mellé. Elefántcsontpart csapatában Drogba a sztár, aki sérülten vállalta a fellépést, de még így is csapata hasznára tudott lenni. Bár itt is igaz, ami Etoo esetében, miszerint egy fecske nem csinál nyarat.

A csoport legnagyobb csalódása

Nagyon nehéz volt a csoport, de talán még így is meglepetés, vagy inkább csalódás, hogy Elefántcsontpart nem jutott tovább. Persze a brazílok és a portugálok biztosan nem így gondolják.

A csoport végeredménye

  1. Brazília 7p
  2. Portugália 5p
  3. Elefántcsontpart 4p
  4. Korei NDK 0p

H csoport

A H csoport rögtön egy hatalmas meglepetéssel kezdődött, hisz az Európa bajnok spanyolok az első körben 1-0-ás vereséget szenvedtek Svájctól. A masszív védekezésre és a kontrákra építő svájciak szinte az első helyzetükből gólt szereztek, míg a spanyolok hiába ostromolták az ellenfél kapuját. Ezalatt a csoport leggyengébb válogatottjának tartott Honduras 1-0-ra kapott ki Chilétől. Utóbbi csapat a második körben épphogy csak meg tudta verni a meccs nagy részében 10 emberrel játszó Svájcot, míg Spanyolország 2-0-ra nyert Honduras ellen. Az utolsó körben Chile és Spanyolország feszült egymásnak, míg Svájcnak elfogyott az ereje és nem tudott nyerni Honduras ellen. Így viszont Chilének még az is belefért a továbbjutást illetően, hogy kikaptak 2-1-re a spanyoloktól. David Villa-ék a kezdeti izgalmak után csoportelsőként jutottak a nyolcaddöntőbe és teljesítménye alapján Chile is megérdemelten van ott.

  • Honduras - Chile: 0-1
  • Spanyolország - Svájc: 0-1
  • Chile - Svájc: 1-0
  • Spanyolország - Honduras: 2-0
  • Chile - Spanyolország: 1-2
  • Svájc - Honduras: 0-0

A csoport legjobb mérkőzése

Csak ismételni tudom önmagamat, ebben a csoportban sem kényeztettek el bennünket túl jó mérkőzésekkel a csapatok, viszont a Spanyolország-Chile mérkőzés, amíg hajlandóak voltak futballozni a felek, addig kifezetten jó volt. Az, hogy a második félidő utolsó 20 percében szinte nem történt semmi, az annak is köszönhető volt, hogy a másik mérkőzésen sem.


 

A csoport sztárjai

Az Európa bajnokságot nyert Spanyolország a brazílokhoz hasonlóan tele van sztárokkal. Casillas-nak ezúttal sok dolga nem akadt, Sergio Ramos nevét sokszor lehetett hallani akár támadások alkalmával is. Torresen látszik, hogy nincs formában, ellenben David Villa szinte szárnyal, bár kihagyott egy tizenegyest. Cesc Fabregas jobbára csereként lépett pályára, a többiek pedig nagyjából megbízható teljesítményt nyújtottak.

A csoport legnagyobb drámája

Svájc biztosan drámaként élte meg, hogy miután megverték a spanyolokat, utána mégsem sikerült a továbbjutás. Minden esetre kiderült, hogy defenzív focival mégsem lehet sokat elérni, és remélhetőleg egy egyszeri csoda volt Görögország esetében, akik ilyen taktikával nyertek 2004-ben Európa bajnokságot.

A csoport végeredménye

  1. Spanyolország 6p (+2)
  2. Chile 6p (+1)
  3. Svájc 4p
  4. Honduras 1p

A nyolcaddöntőben Hollandia - Szlovákia, Paraguay - Japán, Brazília - Chile és Spanyolország - Portugália összecsapásokra kerül sor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr932117517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása