HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - Negyeddöntő 2. nap

2010.07.04. 20:21 Viola1984

Teljes az elődöntő mezőnye...

A negyeddöntők második napján eldőlt, hogy kik kerülnek ki győztesként az Argentína - Németország és a Paraguay - Spanyolország mérkőzés során. A német-argentín összecsapást az egész futballvilág nagy izgalommal várta, a felek részéről pedig kisebb nyilatkozatháború előzte meg. Maradona szerint a németeknek itt van vége a VB-nek, de nézzük igaza lett e az "Isteni Diegonak"....

Argentína-Németország: 4-0 - A nap mérkőzése

Nem árulok el nagy titkot, így több, mint egy nappal a mérkőzés után, hogy Maradonának nem lett igaza. Sőt, ő lett az aki csomagolhatott és csapatával együtt utazhatott haza a VB-ről. Az argentinok álmosan kezdték a meccset, olyannyira, hogy már a harmadik percben hátrányba kerültek. Ráadásul annak a Thomas Müllernek köszönhetően, akiről korábban Maradona még csak azt sem feltételezte, hogy futballista. Talán pont a korán jött gól miatt lett olyan élvezetes az első félidő, amilyenné a két csapat tette azt. A 24. percben Klose egy ordító helyzetben hibázott, majd az utolsó negyed órában többször is Neuer kapusnak kellett hárítania az argentínok próbálkozásait. Messiék igen agilisen kezdték a második félidőt, látszott, hogy a lehető leggyorsabban szeretnének egyenlíteni. Azzal, hogy főleg a támadásra koncetráltak, védelmük fellazult, így a 68. percben Podolski könnyen ment el a baloldalon, majd középre adta a labdát az érkező Klosénak, aki ez esetben nem hibázott lábbal, és az üres kapuba pöckölte a labdát. Hat perccel később egy gyönyörű egyéni akció szemtanúi lehettünk, ekkor Schweinsteiger, mint kés a vajon ment át az argentín védelmen - amiért sok kritika érte Maradonát már a VB előtt is -, egészen az ötösig vitte a labdát, majd középre tette és kihagyhatatlan helyzetbe hozta Friedrichet. Ő pedig nem hibázott, így a meccs előtt negyed órával már 3 gólos hátrányban volt Maradona csapata. Ha ez még nem lett volna megalázó helyzet az előzetesen önmagát (vagy Maradona által) a döntőbe váró Argentínának, akkor Özil és Klose gondoskodott arról, hogy még ennél is nagyobb vereségbe fusson bele. A vége 4-0 lett, Németország teljesen megérdemelten ott van a négy között.

A meccs embere

A 100. válogatottságát ünneplő Miroslav Klose az argentínoknak két gólt is lőtt - méghozzá lábbal! A VB előtt többen is kritizálták Joachim Löw döntését azzal kapcsolatban, hogy miért pont azt a Klose-t állítja a csatársorba, aki a Bayern Münchenben alig játszott és egy nem túl jó klubidényt tudhat maga mögött. Nos, Klose a kétkedőknek bebizonyította, hogy helye van ebben a német válogatottban, és annak hasznos tagja tud lenni, ezt bizonyítja az is, hogy a VB-n már a negyedik góljánál tart.

Paraguay -Spanyolország: 0-1

A Paraguay-Spanyolország összecsapás előtt sokan azon a véleményen voltak, hogy ezt a párharcot biztosan a spanyolok nyerik majd. A paraguayiak nem túl látványos focit játszanak, de annál inkább meg tudják vele zavarni ellenfeleiket. Villáék az első félidőben nem is nagyon találták saját játékukat, sőt Paraquaynak több helyzete is adódott, hogy vezetést szerezzen. Az egyik ilyenből gól is született, de azt a bíró érvénytelenítette les címén. (Vitatott, hogy a labdát a hálóba juttató Valdez valóban lesen volt e). Az 57. percben Pique rángatta meg ellenfelét saját tizenhatosán belül, a bíró sípolt és a 11-es pontra mutatott. Cardozo állt oda a büntető elvégzéséhez, azonban a kispadon helyet foglaló Pepe Reina jól súgott kollégájának, így Casillas könnyedén hárította a jobb alsó sarok felé tartó lövést. A kihagyott tizenegyes után Spanyolország indított kontrát, ezúttal Villa terült el a másik 16-oson belül, ismét jöhetett egy büntető. Xabi Alonso berúgta, de mégsem örülhettek a spanyolok, mert a bíró sólyomszemként szúrta ki, hogy egy, vagy két spanyol is belépett a tizenhatoson belülre még a büntető elvégzése előtt. Jöhetett az ismétlés, ami aztán kimaradt, majd akár a harmadik tizenegyest is be lehetett volna fújni Fabregas buktatásáért, azonban a játékvezető ezt az esetett már elnézte. A 83. percben ismét egy komédiába illő jelenetet láthattunk,: Iniesta megindult a paraguayi kapu felé, majd Pedrohoz passzolta a labdát, aki aztán bal kapufára lőtte azt. A kipattanó épp a gólkirályi címre törő David Villa elé került, aki azonnal kapura küldte a Jabulanit, ami azonban megint a bal kapufán csattant, majd a gólvonalról a jobb kapufára is rápattant és végül a paraguayi kapuban kötött ki. A 88. percben még adódott egy ziccer Paraguay számára is, azonban Casillas először Barrios lövését kézzel, majd Santa Cruz kísérletét lábbal hárította. Nyert Spanyolország és várhatja az eddig kitűnően teljesítő Németország elleni összecsapást a négy között.

A meccs embere

A Jabulani is azt akarta, hogy a meccs embere az immár öt gólnál járó David Villa legyen, hisz csak egyedül az ő lövése után volt hajlandó bemenni a kapuba. Bár az első félidőben szinte labdát sem kapott Villa, amikor kellett, akkor a legjobb helyen volt - mondhatjuk, ilyen egy klasszis csatár.

 

 

A nap gólja

A németek által szerzett góloknál elsősorban a kidolgozott akciók voltak szépek, ezért ma ezt egy másik kategóriában díjazom is. A legszebb gól azonban már az imént is leírt Villa féle 3 kapufás találat volt - úgy látszik a spanyolok ezen a VB-n szeretnek fura gólokat szerezni.

A nap legszebb jelenete

Amit Bastiaan Schweinsteiger művelt a németek harmadik góljánál, az élményszámba ment. Miután játékostársával elpasszolgattak a pálya bal oldalán két argentin védővel szemben, Schweini gondolt egyet és elindult a kapu felé. Az argentin játékosok csak közelről nézték ahogy bekígyózik a tizenhatoson belülre, majd már az ötösnél járva középre passzolja a labdát, épp Friedrichhez, aki aztán közelről nem hibázta el a helyzetet. Bravo Bastiaan, gut gemacht!

A nap játékosa

Bastiaan Schweinsteiger nemcsak a harmadik gólban volt benne, de az első előtt is ő lőtte be középre a labdát egy szabadrúgásból, amely aztán Thomas Müller fejese után a kapuba került. Michael Ballack távollétében úgy tűnik, hogy a Bayern München 25 éves középpályása vezéregyénisége tud lenni ennek a német csapatnak. Az 1984. augusztus 1-jén született játékos a Vb-n eddig 441-et percet játszott, gólt még nem sikerült szerezni, de a Nationalelf játékát nagyban meghatározza.

Hősből antihős

Ha Suárez esetében arról írtam, hogy a nemzet hősévé vált azután, hogy a kezezését követően Asamoah Gyan kihagyta a megítélt 11-est, majd a büntetőpárbajban Urugay ment tovább, akkor most egy másik "isteni kéz" tulajdonosáról azt kell, hogy megállapítsam, hogy viselkedésével kivívta egy egész nép haragját. Na jó, ez lehet kissé erős, hisz Maradona bármit is tesz, ő mindig is az argentin nemzet hőse marad, már csak arra kellene rájönnie, hogy akármennyire jó játékos is volt a maga idejében, talán edzőnek nem a legtökéletesebb. A selejtezők során is igen sok kritika érte elsősorban a sajtó részéről, hogy nem jó összeállításban, nem megfelelő taktikával küldi pályára a nemzeti tizenegyet. Maradona azonban kijuttatta a válogatottat a VB-re, méghozzá egyenes ágon és üzent a sajtó munkatársainak is, hogy most aztán "befoghatják". Ugyanezt üzente a VB csoportköre után is, a negyeddöntő előtt pedig a németekkel került szócsatába. A meccs elején, a himnusz alatt nagyon magabiztos szövetségi kapitány 3-0-ás hátránynál már inkább megtört volt, kétségbeesés látszott az arcán. Talán egy ilyen pillanatban az edzőnek kellene erősnek lennie, biztatni a csapatot, nem összetörtni, jah és főleg kitalálni egy olyan taktikát, amelyet abban a helyzetben vethet be, amikor a csapata hátrányban van, Azt hiszem az Isteni Diego ezt a verziót át sem gondolta, ez lehetett a legnagyobb probléma... Így a németek helyett ő és csapata utazik haza a Vb-ről.

A világ legjobb futballistája nem lett a VB legjobb játékosa...

Mindenki elismeri kivételes tehetségét, amit a Barcelona játékosaként művel az csodálatos, szemkápráztató.... azonban ebből a VB-n nem látthattunk semmit. Lionel Messi Európában sztár, de hazájában, Argentínában nem ő a jelenkori legnagyobb futballista. Azt mondják az argentinok, hogy a válogatottban még sosem tudott nagyot alkotni. Most sem. Látszott, hogy nagyon akar, Maradona is bízott benne, hisz a negyedöntő előtt egyenesen azzal a "taktikával" küldte pályára, hogy azt csinál ott, amit akar. Varázsolni szeretett volna, mint a Barca-ban, de semmi nem jött be neki. Gól nélkül, emlékezetes megmozdulás nélkül utazik haza a VB-ről....ami nem az övé volt.

Jósok jósa

Paul Polip ezúttal is megjósolta és igaza lett! Az oberhauseni óceanárium két éves polipja nagy futballdrukker és jósnak sem utolsó. Már két éve, az EB idején is kíváncsiak voltak véleményére a meccsek kimenetelét illetően a németek - akkor 80%-os hatékonysággal jöttek be jóslatai. Az idei foci vébé alatt eddig minden meccs győztesét eltalálta, így az argentinok már akkor félhettek a németektől, mikor Paul 45 percnyi gondolkodás után a német zászlót ábrázoló kagylót választotta. Azt hiszem a spanyolok is izgulhatnak az elődöntő előtt, hogy Paul Polip kire teszi a voksát, a tippmixelők, fogadók pedig árgus szemekkel figyelhetik, hogy Paul megsúgja e nekik a tuti tippet :).

A nap pasija

A Nemzeti Sport nemrég közölt egy összeállítást a VB legjobb pasijairól. Ebbe belekerült az általam észre sem vett Roque Santa Cruz, háááát mit mondjak, majdnem dobtam egy hátast a látványtól. Bárcsak ma a strandon mászkáltak volna ilyen pasik.... Na de vissza Roque-hoz, aki korábban a Bayern München játékosa is volt, jelenleg pedig a Manchester City alkalmazottja, így az európai focirajongók jól ismerhetik. A Rocky becenévre hallgató csatár 1981. augusztus 16-án született Asuncion-ban, a válogatottban 1999-ben mutatkozott be, azóta 75-ször öltötte magára a nemzeti mezt és ezalatt 21 gólt szerzett.

A nap szurkolója

A németeknek nem kisebb nagyság szurkolt a VIP páholyban, mint maga Németország kancellárasszonya, Angela Merkel. A 2006-os VB-n is tiszteletét tevő Merkel ezúttal egy piros kosztümben jelent meg, és a Nationalelf mind a négy góljánál lelkesen tapsolt, sőt a harmadik gól után odament a FIFA elnökéhez, a szintén német Sepp Blatterhez, hogy együtt örüljenek a nemzeti válogatott sikerének. A VB alatt egyébként több hírességet is felfedezhettünk a nézők között, legutóbb a Mick Jagger társaságában megjelent Leonardo DiCapriot találta meg a kamera.

A nap szenzációja

Minden nő álma, a VB alatt legtöbb házassági és egyéb ajánlatot begyűjtő Cristiano Ronaldo apa lett!!! A portugálok sztárja saját Twitter oldalán tudatta az örömhírt a világgal, melyben kifejtette, hogy elsőszülött kisfia édesanyjának kilétét nem kívánja feltárni és a gyermek kizárólagos gondviselőjévé  lép elő. Mit lehetne erre mondani, gratulálok az ifjú apának és jó egészséget kívánok a pici babának és édesanyjának!

 

A Vb július 6-án és 7-én az elődöntő mérkőzéseivel folytatódik. Kedden Hollandia Uruguay ellen lép pályára, míg szerdán a két évvel ezelőtti EB döntőn szereplő két csapatok néznek egymással farkasszemet Spanyolország és Németország személyében. Az izgalmak fokozódnak...

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr992129362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása