HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - A tizennegyedik nap legjei

2010.06.26. 13:18 Viola1984

Ez történt a tizennegyedik napon...

A tizennegyedik játéknap legnagyobb meglepetéseként búcsúzott a regnáló világbajnok, Olaszország a további küzdelmektől. Szlovákiában azonban lehet ünnepelni, hisz az első világbajnokságán részt vevő nemzeti tizenegy ott van a legjobb 16 csapat között. Az F csoport másik mérkőzésén Paraguay és Új-Zéland gól nélküli döntetlent játszott, így Paraguay csoportelsőként, míg az olaszverő Szlovákia csoportmásodikként masírozott be a nyolcaddöntőbe. A E csoportban Kamerun nem tudott javítani eddigi renoméján, a hollandok hibátlan mérleggel várhatják a folytatást, míg a Japán-Dánia ki-ki meccsen az ázsiaik tudták megszerezni a 3 pontot, így Paraguay ellen ők játszhatnak a negyeddöntőbe jutásért.

A nap mérkőzése

Az Olaszország-Szlovákia mérkőzésen papírforma alapján sima olasz győzelemnek kellett volna születnie. Mondom ezt annak tükrében is, hogy a szlovákok második csoportmérkőzésükön Paraguay ellen a kapuig sem jutottak el. Meglepetésre azonban a mérkőzés 25. percében megszerezték a vezetést, olasz részről pedig nem jött a válasz. Vagyis lehet, hogy a 67. perc tájékán jött, de a bíró úgy ítélte meg, hogy a labda nem ment át teljes terjedelmében a gólvonalon. A 73. percben Vittek aztán duplázott és már kettővel mentek a szlovákok! Olaszország ekkor kezdett el focizni, a 81. percben Di Natale szépített, majd három perc múlva újra a Mucha által védett kapuban volt a labda - ezt a gólt azonban les miatt nem adták meg. Az utolsó tíz percben a Squadra Azzura életveszélyesen játszott, de a 89. percben mégis Szlovákia örülhetett újra: Kopunek találatával 3-1 volt a javukra. A négy perces hosszabítás második percében újabb találat született, ezúttal Quagliarella volt eredményes. A továbbiakban a szlovákok taktikusan húzták az időt, így az olaszoknak már nem volt lehetőségük újabb gólt szerezni. A világbajnoki címvédő a négy évvel ezelőtti döntős Franciaországhoz hasonlóan már a csoportkör után utazhat haza, míg Szlovákia a mennyekben van.

A nap gólja

A játéknap gólokban igen gazdag volt, ráadásul nagyon szép találatokat láthattunk. A választás nem volt könnyű, hisz Japán mindkét szabadrúgásgólja tökéletes volt, a szlovákok és az olaszok is tetszetős akciók után szereztek gólt, míg a legszebb megmozdulás Robbené volt, azonban a lövés csak kapufáig jutott, végül a kipattanóból Huntelar volt eredményes. A döntésem végül is Robert Vittek második góljára esett, amelyet egy szögletrúgás előzőtt meg, amit az olaszok még ki tudtak fejelni, viszont az épp a feladónál landolt (Hamsík), aki nagyon okosan laposan középre adta a labdát. Vittek érkezett bent és megelőzve védőjét kb. négy méterről a kapu jobb alsó sarkába gurított. Az olasz kapus csak közeli szemlélője volt az esetnek, mint ahogy az olasz védők is.

A nap meglepetése

Nem sokan hitték, hogy a szlovákok meglephetik majd az olaszokat. Aztán bekövetkezett az, ami szinte az egész világot meglepte: Szlovákia 3-2-re nyerni tudott Itália csapata ellen, ami egyben a továbbjutásukat is jelentette! Északi szomszédaink megmutatták, hogy egy világbajnokságon a kiscsapatokat sem lehet leírni, hisz ott már minden megtörténhet. Talán egyszer a magyarokkal is....

A nap csalódása és drámája

Az olaszok egész VB-n nyújtott teljesítménye egy nagy csalódás, ezt csak fokozta a szlovákok elleni vereség, ahol egyértelműen a Squadra Azurra volt a meccs esélyese. Végül még a csoportból sem sikerült a továbbjutás, ahol ráadásul utolsó helyen végzett a csapat. Mint ahogy a franciáknál, úgy az olaszoknál is változásokra lesz szükség a jövőben...

A nap embere

A nap egyértelműen a szlovákok sikerétől volt hangos, amiben nagy szerepe volt a két gólt szerző Robert Vittek-nek. A VB-n ez már a harmadik találata volt, míg a válogatottban 2001-es bemutatkozása óta a világbajnokságig 73 mérkőzésen huszonkétszer volt eredményes. Az 1982. április 1-jén született, 188 cm magas támadó jelenleg Törökországban, az Ancaragucu csapatában rúgja a bőrt.

A nap pasija

Eredetileg egy japán futballistát néztem ki a nap pasijának, de mivel velük még találkozunk a VB-n, így inkább a dánok szőke játékosát, Nicklas Bendtnert választottam. A 22 éves csatár 1988. január 16-án született Koppenhágában és focizni is itt kezdett. 2006-ban kölcsönbe került a Birmingham City-be, ekkor már két éve az Arsenal alkalmazásában állt és 2005-ben be is mutatkozott a Premiere League-ben. 2007-ben tért vissza az Ágyúsokhoz és azóta is számít rá Arséne Wenger. A dán válogatottban 2006-ban mutatkozott be egy Lengyelország elleni barátságos mérkőzésen. A VB-n egy gólt szerzett, ezzel 13-ra nőtt a nemzeti csapatban lőtt góljainak száma. 

A nap szurkolója

Bár a Dél-afrikai VB-nek van hivatalos kabalafigurája Zakumi személyében, a holland szurkolók biztos, ami biztos alapon hoztak magukkal egyet. A narancssárga oroszlán végig lelkesen buzdította az Oranje csapatát. A szurkoláshoz pedig egy narancssárga vuvuzela is dukált - növelve ezzel az összhatást.

 

 

Az utolsó csoportkörből négy mérkőzés volt még vissza a tizenötödik nap előtt. Brazília-Portugália, illetve Elefántcsontpart-Észak-Korea a G csoportban, Spanyolország-Chile, Svájc-Honduras a H csoportban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr22111420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása