HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - Elődöntő előtt 1. rész

2010.07.06. 12:13 Viola1984

Az elődöntő résztvevői I.

A mai napon kiderül, hogy ki lesz ott elsőként a 2010-es labdarúgó világbajnokság döntőjében. Esélylatolgatásra nem vállalkozom, de megpróbálom bemutatni az első két elődöntős csapat VB múltját és jelenét - a jövő pedig majd a napokban úgyis kiderül.

Uruguay

1930-2006

Uruguay pici ország, de futballmúltját nézve nagyhatalomnak számít e sportágban. Az első hivatalos világbajnokságot Uruguay-ban rendezték meg, és a házigazda nemzeti tizeneggye meg is nyerte a tornát. A döntőben 4-2-re győztek Argentína ellen. 1950-ben ismét egy világbajnoki címnek örülhettek a Celeste szurkolói és persze a csapat tagjai, akik 2-1-re diadalmaskodtak ezúttal egy másik dél-amerikai futballország, Brazília felett. 1970-ben bronzérmet szerezhettek volna, azonban azt a németek vitték haza 1-0-ás győzelmük után. 1954-ből szintén van egy negyedik helye a csapatnak, ekkor Ausztriával szemben maradtak alul, az elődöntőben pedig Magyarországtól szenvedett 4-2-es vereséget. A '70-es évektől nem sok babér termet az uruguayiaknak, az 1970-es negyedik hely után négy év múlva már a csoportkör után kiestek, ahol Hollandiától 2-0-ás vereséget szenvedtek az első meccsen, majd Bulgáriával osztoztak a pontokon, Svédország pedig szintén megverte őket. 1978-ban, majd 1982-ben sem sikerült kvalifikálniuk magukat a Vb-re, '86-ban és '90-ben nyolcaddöntőig jutottak. A mexikói VB-n Argentína, míg az olaszországin a házigazda búcsúztatta őket a legjobb 16 között. A következő két Vb-t kénytelenek voltak kihagyni, 2002-ben két döntetlennel és egy vereséggel csoportharmadikok lettek, megelőzve a franciákat. 2006-ban megint csak nem sikerült a 32 csapat közé jutniuk.

Uruguay a 2010-es VB-n

Uruguay a dél-amerikai selejtezőzóna tizes csoportjában az ötödik helyen végzett, így a VB előtt még várt rá egy pótselejtező Costa Rica ellen. Az első mérkőzésen 1-0-ra nyertek Forlanék, a visszavágó 1-1-es döntetlennel végződött, így 2-1-es összesítéssel Uruguay várhatta a VB csoportbeosztásának sorsolását. Az A jelű csoportban összekerültek a házigazda Dél-Afrikával, az észak-, közép-amerikai zóna második helyén végző Mexikóval és a négy évvel ezelőtti ezüstérmes Franciaországgal. Utóbbival az első mérkőzésen 0-0-ás döntetlent játszottak, majd Dél-Afrikát 3-0-ra legyőzték, mint ahogy az utolsó körben Mexikó ellen is megszerezték a 3 pontot. Így csoportelsőként továbbjutva várták a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőt, ahol 2-1-re diadalmaskodtak és már a legjobb nyolc között találták magukat. Itt az egyetlen állva maradt afrikai csapat, Ghána várt rájuk, akik az első félidőben vezetéshez is jutottak, de a másodikban Forlan lévén egyenlített Uruguay. Jött a 2x15 perces hosszabítás, amelyet Ghána az utolsó utáni percben a maga javára fordíthatott volna, ha Suarez kezezése után értékesíti a 11-est. Ez azonban kimaradt, így jöhetett a büntetőpárbaj, amelyben az uruguayi tizenegy a Fekete Csillagok fölé kerekedett és bejutott az elődöntőbe, ahol ellenfele az eddig hibátlan Hollandia lesz.

A csapat sztárjai

Uruguay inkább, mint csapat funkcionál jól, azonban az ellenfelek joggal rettegnek a Forlan-Suarez fémjelezte csatárkettőstől. Diego Forlan úgy, mint klubcsapatában az Athlético Madridban, a válogatottban is vezéregyéniség tud lenni, ráadásul szabadrúgásból állandó veszélyt jelent az ellenfelek kapujára. Eddig 5 mérkőzésen 480 percet játszva három gólt szerzett, és a büntetőpárbajban sem remegett meg a lába.

Luis Suarez kénytelen lesz kihagyni az elődöntőt a Ghána ellen beszedett piroslapja miatt. Amikor kézzel ütötte ki a labdát a kapu előteréből és kiállították, Ghána pedig 11-eshez jutott, akkor még nem gondolta, hogy ezzel a cselekedetével megmaradt a lehetőség csapata számára az elődöntőbe jutásra. Uruguay élt is ezzel, így a csatár szinte nemzeti hős lett hazájában. Panasz addig sem lehetett rá, hisz öt mérkőzésen Forlanhoz hasonlóan ő is három gólt szerzett.

Hollandia

1930-2006

Hollandia Uruguay-jal ellentétben nem büszkélkedhet eddig világbajnoki címmel, azonban két ezüstérme neki is van még a '70-es évekből. 1930, '50, '54-ben nem indult a vébén az Oranje, '34-ben és '38-ban az első körben búcsúzott, míg '58-'70 között egyszer sem sikerült kijutnia. 1974-ben azonban egészen a döntőig menetelt, megnyerve az első és a második körben is csoportját. Merhogy ekkor még az első csoportkör után jött még egy, ahol a továbbjutók két négyes csoportban játszották a mérkőzéseiket és a két első jutott a döntőbe. Hollandia és az NSZK is veretlenül került oda, ahol utóbbi 2-1-re megnyerte az összecsapást és ezzel együtt a világbajnoki címet is. 1978-ban csak csoportmásodikként került a második körbe az Oranje, de ott az NSZK-t és Olaszországot is maga mögé utasította, így ismét a döntőbe került. Az Argentína elleni meccsen nem született döntés 90 perc után, jöhetett a hosszabítás, ott pedig az argentinok két gólt is szereztek, így végül megint csak az ezüstérem jutott a holland csapatnak. Ezután '82-ben és '86-ban sem képviseltette magát a csapat a Vb-n, 1990-ben pedig a nyolcaddöntőben az NSZK állította meg őket. 1994-ben még egy kört sikerült menniük, ekkor a későbbi győztes braziloktól szenvedtek vereséget a nyolc között. 1998-ban a franciaországi Vb-n már a négy közé jutottak, a döntőbe jutásért a négy éve a vesztüket okozó Brazíliával mérkőztek, és most sem sikerült nyerniük, igaz, hogy a végletekig elmentek a mérkőzésen és a büntetőpárbajban maradtak csak alul Ronaldoékkal szemben. Ha azt a tendenciát nézzük, hogy '90-től mindig egy-egy lépcsőfokot léptek előre, akkor 2002-ben elvileg döntőt kellett volna játszaniuk, azonban oda ki sem jutottak. 2006-ban a nyolcaddöntő jelentette számukra a végállomást, akkor Portugália ellen szenvedtek 1-0-ás vereséget. A 2010-es Vb-n eddig senki sem tudta még megállítani őket, minden meccsüket simán nyerték a tornán.

Hollandia a 2010-es Vb-n

Veretlenségi sorozatuk nemcsak a VB idejére szól, de már a selejtezők alatt sem tudta megverni őket senki. A 9. számú csoportból 8 nyert mérkőzéssel, 24 szerzett ponttal, 17 rúgott és mindössze 2 kapott góllal jutottak egyenes ágon a világbajnokság 32-es mezőnyébe. Az E csoportban Dániával, Japánnal és Kamerunnal hozta őket össze a sors, nehézséget azonban egyik csapat sem jelentett Robbenéknek, hisz mindhárom meccsüket megnyerték és csak Kamerun talált be ellenük egy tizenegyesből. A nyolcaddöntőben szintén egy büntetőből kaptak gólt, de ez nem sokat nyomott a latba, hisz a mérkőzés utolsó percében történt 2-0-ás holland vezetésnél. A negyeddöntő már nehezebb diónak ígérkezett, hiszen ott a végső győzelemre esélyes Brazília várt rájuk. A második félidő 53. percéig úgy is tűnt, hogy itt a végállomás a narancssárgáknak, azonban jött Sneijder kétszer is, és a 68. percben már a hollandok álltak továbbjutásra. A megzavarodott brazilok nem tudtak mit kezdeni a jól védekező ellenféllel, így a végéig már nem változott az eredmény, Hollandia jutott be a négy közé. A döntőbe jutásért hosszú évek óta legjobb eredményét elérő Uruguay ellen kell pályára lépniük ma este 20.30kor.

A csapat sztárjai

A holland csapatban egytől egyig nagy nevek szereplnek, nem mellesleg a kispadon is olyan játékosok foglalnak helyet, akik bármikor bevethetők. A 27,7 éves átlagéletkorral rendelkező nemzeti tizenegy egy összeszokott társaságnak mondható, erejük is inkább ebben rejlik, de mint a legtöbb csapatnál, itt is akadnak kiemelkedően teljesítő játékosok. Mindjárt itt van Arjen Robben, aki habár sérülése miatt a csoportmeccseken nem nagyon játszott, azonban Szlovákia ellen megmutatta klasszisát, hisz ő szerezte meg az igen fontos vezető gólt a hollandok számára. Azonban az ő és a többiek teljesítményét is elhomályosítja Wesley Sneijder tündöklése, aki tulajdonképp egymaga verte meg a brazilokat. A mind az 5 mérkőzésen pályára lépő középpályás eddig 442 percet töltött a pályán és 4 gól került a neve mellé a statisztikában. Ezzel pedig a mindössze 170 cm-es Inter játékos csapata legeredményesebbjének mondhatja magát.

Az Uruguay-Hollandia elődöntő mérkőzés 2010. július 6-án 20.30-kor kezdődik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr152133127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása