HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - Elődöntő I.

2010.07.07. 11:39 Viola1984

Semi-Final Chapter One

Tegnap este ismerté vált a 2010-es labdarúgó világbajnokság döntőjének egyik résztvevője. Az összecsapás után az is kiderült, hogy a VB trófea biztosan két európai csapat között fog eldölni...

Uruguay - Hollandia: 2-3

A mérkőzés egy holland helyzettel indult, a 4. percben Kuyt került szerezhetett volna vezetést csapatának, de kapu fölé lőtte a labdát. A következő ígéretes akcióig a 13. percig kellett várni, ekkor Sneijder szánta el magát lövésre, a Jabulani azonban saját játékostársában akadt el. Így csak öt perccel később örülhetett gólnak a holland tábor, ekkor Giovanni van Bronckhorst döntőtt úgy, hogy 32 méterről kapura lövi a labdát, amely védhetetlennek bizonyult, és a jobb kapufát is érintve végül a hálóban kötött ki. Egészen a 41. percig a mezőnyjáték dominált, Uruguaynak mindössze egy kapuralövésre futotta ezekben a percekben, de aztán jött Forlan és 24 méterről a kapuba talált. Nem sokkal a gól után még egyszer próbálkozott, ekkor azonban Stekelenburg résen volt. A szünet előtt még a hollandok előtt is adódott egy lehetőség, de Robben öt méterről mellé rúgta a labdát. Ha gól, akkor sem adják meg, ugyanis a partjelző lest intet, mint később kiderült, tévesen. A félidőben döntetlen állásnál vonultak be az öltözőbe a felek, majd onnan kijöve Uruguay kezdte agilisebben a második játékrészt, a holland védők ebben a periódusban sokszor hibáztak, de szerencséjükre az uruk nem tudták megbüntetni őket góllal. Ezután összekapta magát az Oranje, a 70. percben jött a brazilverő Sneijder és 16 méterről a kapu bal alsó sarkába jutatta a labdát. Innentől már érezhető volt, hogy ez a meccs meglesz Van Marwijk csapatának, ezt a 73. percben nyomatékosították is egy újabb góllal, ezúttal Robben volt eredményes fejjel. Az utolsó tíz percben meg lehetett volna a negyedik gólja is Hollandiának, de Muslera kapus hárította a lövéseket. A hosszabítás mégis izgalmasra sikerült, M. Pereira a 92. percben szépíteni tudott, a bíró a beígért három perc helyett ötöt hosszabított, amely alatt Uruguaynak több lehetősége is adódott arra, hogy hosszabításra mentse a mérkőzést. Ez azonban végül nem sikerült, így 1974 és 1978 után ismét döntőt játszhat a holland nemzeti tizenegy.


 

A meccs embere

Azt hiszem már nem meglepetés, ha azt mondom, hogy a meccs embere Wesley Sneijder volt. A 26 éves középpályás eddig a Vb-n csapata legjobbja, esélyes a VB cím és a gólkirályi cím megnyerésére is. Ha mindkettőt bezsebelné, akkor ő lenne az a játékos, aki ebben az évben mindent megnyert: olasz bajnoki és kupagyőzelem, BL-trófea az Interrel és most megadatott a lehetőség számára, hogy világbajnok legyen. Ha Hollandia tud nyerni a döntőben, akkor Sneijder joggal pályázhat majd a VB MVP-jének címére is. Lehet 2010 Wesley szerencseéve lesz?!

A nap gólja

Az első elődöntő mérkőzés nem szűkölködött gólokban, ráadásul a találatok egytől-egyig szépségdíjasok voltak. Ezúttal Giovanni van Bronckhorst 32 méterről elengedett lövését választottam a nap góljának. A 35 éves védő (is) bebizonyította, hogy lehet gólt lőni a Jabulanival messziről, méghozzá nem is akármilyet. 105 válogatottsága alatt 6 gólt szerző Feyenoord játékos a VB-n első találatát jegyezte, de talán ez volt élete legfontosabb és legemlékezetessebbje mind közül. Hacsak a döntőben nem veszi be újra a kaput...

A nap pasija

Bár a Vb-n eddig négy mérkőzésen mindössze 48 percet kapott a mestertől az AC Milan támadója, azért egy valamivel mindenképp kitűnik társai közül: nagyon jóképű fickó! Klaas Jan Huntelaar 1983. augusztus 13-án született Voor-Dremptben, hazájában több klubban is megfordult, játszott például a PSV-ben, a Heerenveen együttesében, majd 2005-2008 között az Ajax futballistája volt. 2006-ban elnyerte az év legjobb holland játékosa címet és az Ajaxnál is őt választották az év labdarúgójának. A 2009-es idényt a Real Madridnál kezdte, de miután nem kapott elég játéklehetőséget, még abban az évben az AC Milanhoz szerződött. A Hunter becenévre hallgató csatár U21-es Európa-bajnoknak mondhatja magát, mellyel együtt a gólkirályi címet is begyűjtötte és a 2006-os U21-es Eb álomcsapatába is bekerült. Még ebben az évben bemutatkozhatott a nagyválogatottban is, egy Írország elleni barátságos mérkőzésen. 36 nemzetközi mérkőzésén eddig 16 gólt szerzett, a VB-n ehhez még egyet tett hozzá. 

A nap szurkolói

A holland szurkolók biztosan szívesen látnának egy hasonló képet az Oranje-ről is, amilyen róluk készült a tegnapi meccs során. Csupa narancssárgába öltözött ember áll egy bizonyos feliratot tartalmazó tábla mögött, kezükben a Vb-trófea - idilli kép lenne Hollandia számára :)!

 

A mai napon kiderül, hogy Németország, vagy Spanyolország lesz-e a hollandok ellenefele a döntőben. Nagy meccsre van kilátás....

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr992135590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása