HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci Vb 2010 - A tizenkettedik nap legjei

2010.06.22. 23:30 Viola1984

A tizenkettedik nap krónikája...

A tizenkettedik napon elkezdődött a csoportmérkőzések utolsó köre. Mostanra már az is kiderült, hogy az A illetve a B csoportból kik jutottak nyolcaddöntőbe, és kik azok, akiknek végett ért a világbajnokság. Az A csoportban a játéknap előtt mind a négy csapatnak volt esélye a továbbjutásra, azonban a korábbi eredményeknek köszönhetően Uruguay és Mexikó lépéselőnybe került Franciországgal és a házigazda Dél-Afrikával szemben. Miután nagy meglepetés nem született az utolsó két mérkőzésen, így Uruguay csoportelsőként, Mexikó pedig az A csoport második helyezetjeként ott van a legjobb 16 csapat között. A B csoportban Argentína továbbjutása nem nagyon forgott veszélyben, a kérdés igazán az volt, hogy Dél-Korea vagy Görögország jut e tovább a Maradona által irányított válogatott mellett. Ne felejtsük el azonban, hogy matematikailag még Nigériának is maradt esélye a folytatásra, azonban a nagyon izgalmasra sikerült Koreai Köztársaság elleni mérkőzésen az afrikaiak nem tudtak élni a lehetőséggel. Argentína száz százalékos teljesítménnyel várhatja a Mexikó elleni összecsapást, míg Dél-Korea a 16 között Uruguay-jal találkozik majd.

A nap mérkőzése

A Nigéria-Koreai-Köztársaság mérkőzés forgatókönyve igen változatosra és izgalmasra sikerült. Az összecsapás előtt lehetett tudni, hogy ha a másik oldalon Görögország hátrányba kerül, akkor Dél-Koreának elég a döntetlen, ha pedig nyernek, akkor nincs miről beszélni. Talán némi meglepetésre Nigéria szerezte meg a vezetést az első félidő 12. percében. Dél-Korea azonban még az első félidőben egyenlített, majd a második játékrész elején átvette a vezetést. Nigériának nem egy helyzete kínálkozott az egyenlítésre, azonban még üres kapura sem tudtak gólt rúgni. Az esetet követően azonban 11-eshez jutottak, amit Yakubu értésített is, és mivel a másik meccsen az argentínok vezettek a görögök ellen így felcsillant a remény a nigériaiak továbbjutására is. Ehhez mindössze annyi hiányzott, hogy harmadszor is bevegyék a koreai kaput, de a hátralevő 10 percben már nem sikerült eltalálniuk azt, bár két ígéretes távoli lövésük is volt. A 2-2-re végződő meccs lefújása után így Dél-Korea örülhetett a továbbjutásnak.

A nap gólja

A franciáknak is legyen egy kis sikerélménye és ne menjenek haza üres kézzel... A VB-n mindössze egyetlen gólt szerzett  Franciaország válogatottja Malouda révén, akiről a dél-afrikai védők teljesen elfeledkeztek a mérkőzés 69. percében, mint ahogy a passzt adó Ribéryre sem jutott már védő. Sok örömük nincs benne, de ma az ő góljuk bizonyult nálam a legszebbnek.

A nap drámája

Nem sűrűn fordult elő eddig, hogy a világbajnokság házigazdája nem élte volna túl a csoportkört sem. Titkon a dél-afrikaiak is abban reménykedtek, hogy a Bafana Bafana hazai pályán játszva majd meglepetésre bejut a legjobb 16 közé, de ez esetben a papírforma érvényesült. Dél-Afrika csoportjában Uruguay és Mexikó mögött a harmadik helyen végzett megelőzve a négy évvel ezelőtt döntős Franciaországot. Mérlegük: 1 győzelem a franciák ellen (2-1), 1 döntetlen Mexikóval a nyitómeccsen (1-1) és 1 vereség a csoportfavorit Uruguaytól (0-3). Így a csoportmérkőzések során 4 pontot szerzett a házigazda, de a további küzdelmek már nélküle folytatódnak.

A nap negatívuma

Nemcsak a nap, hanem a VB eddigi negatívumaként említhető a franciák körül kialakult helyzet. Érezni lehetett már a VB előtt is, hogy nincs minden rendben a válogatott körül, ami a torna első két hetében aztán napvilágra is került. Az utóbbi napok nem teltek el anélkül, hogy Franciaország csapata körül ne alakult volna ki valamiféle botrány. A pályán sem azt mutatták amit szurkolóik elvártak tőlük, így nem is csoda, hogy olyan hírek is érkeztek miszerint a drukkerek hátat fordítottak a csapatnak. A franciáknál a mai nap után valószínűleg új időszámítás kezdődik, híresztelések szerint Domenech mestert a '98-as világbajnok Laurent Blanc váltja majd a kispadon. Thierry Henry pedig minden bizonnyal visszavonul a válogatottságtól.

A nap embere

Igazán kiemelkedő egyéni teljesítményekről a mai napon nem lehet beszámolni. Mivel a világbajnokságot Dél-Afrikában rendezik és ha a Bafana Bafana búcsúzott is a további küzdelmektől, legalább győzelemmel tette azt. Így a nap embere a dél-afrikaik győztes gólját szerző Katlego Mphela lett.

A nap negatív hőse

Nem szeretném tovább fokozni a franciák vesszőfutását, Gourcuff kiállítása egyébként sem sokat számított már az utolsó meccsen, így a nap negatív hőse az a Yacubu Ayegbeni lett, aki négy méterről képtelen volt betalálni a koreai kapus által őrizetlenül hagyott kapuba. Persze tudjuk a sportban nincs "ha", de ha értékesíti azt a kihagyhatatlannak tűnő helyzetet, akkor lehet a végén az ő csapata örült volna a továbbjutásnak...

A nap pasija

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy az Isteneknek igencsak fontos szerep jutott az ógörög mitológiában. Nos, ha nem is egy Isten, de kis túlzással legalább egy félisten védte a "görög harcosok" kapuját a világbajnoság alatt Alexandros Tzorvas személyében. A 190 cm magas kapus 1982. augusztus 12-én született, jelenleg a Panathinaikosz hálóőre. A válogatottban két éve mutatkozott be egy Görögország-Olaszország mérkőzésen.

A nap szurkolója

Maradva a görög harcosoknál, néhányat a nézők között is fel lehetett fedezni teljes harci díszbe öltözve. Lehet eltévesztették a helyszínt és Spárta helyett Dél-Afrikában kötöttek ki??? Minden esetre a görögökre a pályán is ráfért volna egy kis harcosság, hisz a mérkőzés során nemhogy nem jutottak el az argentín kapuig, de hosszú percekig még a felezővonalat sem lépték át.

A holnapi napon eldöl, hogy kik jutnak tovább a C, illetve a D jelű kvartetből. Mindkét csoportban élremenő csatákra lehet számítani, hisz a 4-4 csapat közül még bárki továbbjuthat, de ki is eshet az utolsó körben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr742102453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása