HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - A kilencedik nap legjei

2010.06.19. 22:53 Viola1984

Szubjektíven a kilencedik játéknapról...

Túl vagyunk a labdarúgó Vb kilencedik játéknapján is, mely egy nem túl sok izgalmakat hozó mérkőzéssel kezdődött. Úgy látszik Hollandia nagyon befürdött  az E jelű csoporttal, hisz ahogy a dánok, úgy ma a japánok védelmét sem nagyon tudták feltörni. Az első félidő szinte helyzet nélkül telt el, a másodikban aztán Hollandia megszerezte a vezetést, a játék képe azonban ezután sem sokat változott, így az eredményjelzőn 1-0 állt javukra a lefújás pillanatában. Az Oranje minden esetre ezzel a győzelemmel, illetve az esti meccs eredménye alapján már biztosan résztvevője a nyolcaddöntőnek. A csoport másik mérkőzése az előzővel ellentétben viszont a nap legizgalmasabb meccse volt. Kamerun szerezte meg a vezetést, azonban a dánok nemhogy csak kiegyenlítettek, de a második félidőben meg is fordították a meccset. Pozitívum, hogy a vezetés tudatában egyik csapat sem állt be védekezni, így rengeteg helyzetet láthattunk az összecsapás során. Vereségével Kamerun a VB első kiesője, míg Dánia az utolsó fordulóban a szintén három pontos Japánnal csap össze majd egy ki-ki meccs erejéig. A D csoportban a tegnapi német-szerb meccs után Ghána-Ausztrália találkozóra került sor. Meglepetésre Ausztrália szerezte meg a vezetés egy szabadrúgás utáni szituációból némi szerencsével, azonban nem sokkal később már foghatták a fejüket, hisz Kewell kézzel ért a labdába a gólvonalon, így piros lappal kiállították. Ghána tizenegyeshez jutott, melyet Asamoah értékesített is. Az ausszik a meccs végéig hősiesen küzdöttek, az afrikaiak nem tudták már bevenni többször a kapujukat, így megérdemelten szereztek 1 pontot. Jó hír a szurkolókak, hogy a D csoport is igen izgalmas mérkőzéseknek nézünk elébe.

A nap mérkőzése

Nemcsak a nap, de a VB egyik legjobb mérkőzései között van a Kamerun-Dánia összecsapás. Rengeteg helyzetet láthattunk gyönyörű gólokkal, igazi támadó futballal fűszerezve. A fordulatokban gazdag mérkőzésen Kamerun szerezte meg a vezetést a 10. percben Samuel Eto'o góljával, azonban Dánia egy tetszetős akció végén egyenlített Bendtner találatával. A második félidőre mindkét csapat úgy jött ki az öltözőből, hogy ezt a mérkőzést meg akarja nyerni, így nem lehetett panasz sem az iramra, sem a helyzetek kialakítására. Újabb gólt a 61. percben láthattunk, miután Rommedhal egy nagyszerű indítást kapott a jobb szélen, kicselezett a tizenhatos vonalánál egy kameruni védőt, majd kilőtte a kapu bal alsó sarkát. Az afrikai csapat küzdött az egyenlítésért, de találatot már nem értek el, s mivel nem szereztek a mérkőzésen pontot, így az utolsó körtől függetlenül már nincs esélyük a továbbjutásra. Dánia a győzelemért kapott három ponttal beérte Japánt, így ők egymást közt dönthetik el ki lesz Hollandia mellett a legjobb tizenhat csapat között ebből a kvartetből.

A nap gólja

Nekem ma a legjobban a holland Wesley Sneijder gólja tetszett, bár mi tagadás a Kamerun-Dánia összecsapás találatai sem voltak éppenséggel csúnyák. A gól előtt már-már úgy tűnt, hogy a japánok tisztázni tudnak a tizenhatoson belül, de a bal oldalról beadott labdát az ázsiai játékos csak úgy tudta lefejelni, hogy az Van Persie elé pattant. A holland csatár kipasszolta a labdát a kapu felé tartó Sneijdernek, aki mindegy 18 méterről azonnal kapura küldte azt. A japán kapus kicsit benézte a lövést, és csak hozzáérni tudott a levegőben, azt azonban már nem tudta megakadályozni, hogy a Jabulani a hálóban kössön ki.

A nap meglepetése

Engem teljesen meglepett, hogy a hollandok újfent nem bírtak ellenfelük védekezésével. A felkészülési mérkőzésen mutatott játék, vagy legalábbis a rúgott gólok tekintetében sokan azt várták a tulipánosoktól, hogy minden mérkőzésükön legalább három vagy annál több gólt rúgnak, de ez eddig nem valósult meg. Ennek ellenére az eredményt tekintve gólt sem kapva simán hozták mindkét meccsüket és első csapatként már biztosan résztvevői a nyolcaddöntő mezőnyének.

A nap csalódása

A kilencedik játéknap nemcsak az első továbbjutót, de az első kiesőt is meghozta. Kameruntól sokat vártak  a szurkolók és maguk a játékosok is fogadkoztak, voltak olyan hangok, melyek egyenesen elődöntőbe jósolták a csapatot. Ezzel szemben az első mérkőzésen vereséget szenvedtek Japántól, ma pedig Dánia kerekedett felül rajtuk. Mit mondhat ezek után vajon Roger Milla, aki eddig is igencsak kritikusan vélekedett a nemzeti tizenegyről?

A nap csapata

Ezúttal nem a nap emberét, hanem a nap csapatát választottam meg, mely Ausztrália lett. Miután az első mérkőzésen csúfos, 4-0-ás vereséget szenvedtek a németektől, ezt kiheverve fejükbe vették, hogy megmutatják a világnak, hogy nem egy rossz csapat az övék. Ghána ellen némi meglepetésre vezetést is szereztek, aztán egyik játékosuk a kiállítás sorsára jutott, szabálytalansága pedig még tizenegyest is eredményezett Ghánának. Az ausszik azonban emberhátrányban sem adták fel, és látványosan küzdöttek legalább az 1 pont megszerzéséért. Ezért a mai napon jár nekik egy pirospont.

A nap negatív hőse

A pirospont mellé egy fekete pontot is szereztek az ausztrálok, méghozzá  Harry Kewell révén. Jonathan Mensah ígéretes helyzetből lőtt kapura, ami minden bizonnyal gól is lett volna, ha a gólvonalon Kewell nem ér kézzel a labdába. A bíró azonnal felmutatta a játékosnak a piros lapot szándékos kezezésért, így ő már csak a lelátóról nézhette csapata hősies küzdését.

A nap pasija

Ismét egy ausszi, és Forlan után ismét egy szőke hajú játékos, aki nem más, mint Brett Holman. A 176 cm magas támadó középpályás 1984. március 27-én látta meg a napvilágot Syndey-ben. 2006 óta tagja a nagyválogatottnak, a VB előtt 32 mérkőzésen mindössze csak két gólt szerzett. A mai nap után azonban még egy a neve mellé írható, hisz ő volt az ausztrálok góljának szerzője. Pályafutása során több holland klubban is megfordult, jelenleg az AZ Alkmaar foglalkoztatja.

A nap legextrémebb szurkolója

Az extrém jelző igencsak illik a képen látható úriemberre, akinek szíve szemlátomást Japánért dobog. Bár Dél-Afrikában ez időtájt nem mondható el, hogy tombolna a nyár, drukkerünk mégiscsak egy szál, jellegzetesnek mondható japán ágyékkötőben feszít, láttatni engedve így nem túl kidolgozott testét, melyet különféle japán írásmotívumok díszítenek. A képre pillantva először azt hittem, hogy Borat, kazah nép nagy fehér gyermeke menni szurkolni Dél-Afrika...

 

A nap botránya

Egész Franciaország fel van háborodva - na nem csapatuk lélektelen játéka láttán, hanem Anelka szavai miatt. Történt ugyanis még a Mexikó elleni mérkőzés szünetében, hogy Domenech kapitány figyelmeztette játékosát, ha nem tartja be a taktikai utasítást, akkor lecseréli. Erre Anelka egyes állítások szerint nyomdafestéket nem tűrő hangnemben beszélt a mesterrel, aki aztán beváltotta ígéretét és lekapta a pályáról a Chelsea támadóját. A történetnek azonban itt nincs vége, hisz a mai nap robbant a bomba, miszerint Anelkát kizárták a franciák keretéből. Domenech a játékos bocsánatkérésére vár, eközben pedig egyre több pletyka kering a nemzetközi sajtóban a franciák csapaton belüli dolgairól...

A tizedik játéknapon pályára lépnek az olaszok, akik Új-Zéland ellenében gyarapíthatják pontjaik számát. Az F csoport másik összecsapásán Szlovákia és Paraguay feszül egymásnak, míg a G csoportban a Brazília-Elefántcsontpart mérkőzés igazi csemegének ígérkezik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr312094579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása