HTML

Sport Lelátó

Többnyire nagyobb sportesemények elemzése szubjektíven - női szemmel

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Foci VB 2010 - Visszapillantó: Csoportmérkőzések I.

2010.06.26. 23:27 Viola1984

 

Ez történt a csoportmérkőzéseken I.

Nos akkor túl vagyunk a csoportmérkőzéseken... Nehezen indult, hisz az első kör közfelháborodásra meglehetősen unalmasra, eseménytelenre sikerült. A második körben összekapták magukat a fiúk és jópár érdekfeszítő mérkőzést játszottak a csapatok. Az utolsó kör előtt mindössze négy olyan csoport volt, ahol biztosra vehető volt legalább az egyik továbbjutó, így a harmadik etapban sok izgalomra lehetett számítani. Lássuk mi is történt a csoportmérkőzések során az elmúlt két hétben az A, B, C, és D csoportban.

A csoport

Dél-Afrika-Mexikó mérkőzéssel kezdődött a világbajnokság és az A csoport küzdelmei is. A házigazdák nem tudtak felülkerekedni a mexikói csapaton, így a meccs 1-1-es döntetlennel végződött. A csoport másik mérkőzésén Uruguay a négy évvel azelőtti döntős Franciaország ellen lépett pályára, az előző párharchoz hasonlóan ez is döntetlennel végződött (0-0). A második körben Dél-Afrika Uruguay-jal találkozott, a dél-amerikai csapat uralta a mérkőzést és végül 3-0-ra nyert is. A franciák Mexikó ellen is szenvedtek, s egy 2-0-ás vereségbe futottak bele. A meccs utáni napokban több botrány is történt a francia csapat körül... A harmadik fordulóban az addig egyaránt 4-4 pontot szerzett Uruguay és Mexikó mérkőzött meg egymással, mindkét félnek elég lett volna a döntetlen a továbbjutáshoz, de végül Uruguay nyert és csoportelsőként került a legjobb 16 közé. Azért Mexikó sem volt elkeseredve, hiszen Dél-Afrika hiába verte meg az akkor már több sebből vérző francia csapatot, rosszabb gólkülönbségének köszönhetően a házigazda búcsúzott a további küzdelmektől.

  • Dél-Afrika - Mexikó: 1-1
  • Uruguay - Franciaország: 0-0
  • Dél-Afrika - Uruguay: 0-3
  • Franciaország - Mexikó: 0-2
  • Mexikó - Uruguay: 0-1
  • Franciaország - Dél-Afrika: 1-2

A csoport legjobb mérkőzése

Ebből a csoportból nem emlékszem kiemelkedően jó mérkőzésre, a csoportot megnyerő Uruguayiak azonban Dél-Afrika ellen játszottak a legjobban, így nálam a Dél-Afrika - Uruguay meccs lett a nyertes.

A csoport sztárjai

A legnagyobb név ebben a csoportban kétségkívül Diego Forlan. Az Athlético Madrid sztárja a VB-n is hasznára tud lenni csapatának, két gólt is szerzett, mindkettőt Dél-Afrika ellen. Említést érdemel még a mexikóiak nagy öregje Blanco is, aki már túl van fénykorán, de azért csereként beállva, vagy kezdőként 60 percet játszva még mindig hozzá tud tenni a játékhoz.

 

A csoport legnagyobb meglepetése

Franciaország csoportutolsóként elbúcsúzott a VB további küzdelmeitől. A négy évvel ezelőtti döntős csapatnál több változás is várható a jövőben.

A csoport végeredménye

  1. Uruguay 7p
  2. Mexikó 4p (+1)
  3. Dél-Afrika 4p (-2)
  4. Franciaország 1p

B csoport

A B csoportban már a második foruló után eldőlt, hogy Argentína bejutott a nyolcaddöntőbe. Maradona válogatottja uralta ezt a csoportot, Nigériát 1-0-ra, Dél-Koreát 4-1-re, Görögországot 2-0-ra verte. A görögök végig nagyon rosszul játszottak, de mivel Nigéria sem mutatott náluk sokkal többet, így 2-1-re sikerült nyerniük ellenük a második körben. Így annak ellenére, hogy korábban Dél-Koreától 2-0-ás vereséget szenvedtek, az utolsó körben még volt esélyük a továbbjutásra. Argentína ellen azonban nem volt fegyverük, így csoportmásodikként az a Dél-Korea jutott tovább, aki a szintén továbbjutásért küzdő Nigériával 2-2-es döntetlen játszott harmadik mérkőzésén.

  • Argentína - Nigéria: 1-0
  • Koreai Köztársaság - Görögország: 2-0
  • Görögország - Nigéria: 2-1
  • Argentína - Korea Köztársaság: 4-1
  • Nigéria - Koreai Köztársaság: 2-2
  • Görögország - Argentína: 0-2

A csoport legjobb mérkőzése

A második körben mindenki megörült, mikor végre elkezdtek záporozni a gólok. Az Argentína-Koreai Köztársaság mérkőzés sokat javított a statisztikán, hisz a jól futballozó "Team Maradona" néggyel is megszórta a Dél-koreaiakat. Azonban a koreaiak sem adták fel, s végül berámoltak egyet a végül 100%-os teljesítménnyel továbbjutó argentínoknak.

A csoport sztárjai

Maradona - na jó, csak vicceltem, de az igazsághoz tartozik, hogy kis túlzással a kamera többet mutatta őt, mint a pályán lévő játékosokat. A bulvársajtó pedig minden lépését árgus szemekkel figyeli... Komolyabbra fordítva a szót, a legnagyobb sztár ebben a csoportban kétségkívül Lionel Messi volt, akiről a VB előtt olyan hírek terjengtek, hogy a klubidény után igencsak fáradt. Nos, voltak szép megmozdulásai főleg az első két mérkőzésen, de a gól még nem jött össze eddig és sokszor eltűnt a mezőnyben is. Mondjuk, hogy a zseniális játékos eddig csak pihent és a többi argentín sztár csillogott helyette is...

A csoport drámája

Az utolsó kör előtt Nigériának csak matematikai esélye maradt a továbbjutásra, azonban a valóságban végül csak egy gól hiányzott ahhoz, hogy ők legyenek a csoportmásodikok...

A csoport végeredménye

  1. Argentína 9p
  2. Koreai Köztársaság 4p
  3. Görögország 3p
  4. Nigéria 1p

C csoport

A C csoport küzdelmei mindjárt egy rangadóval kezdődtek, az Anglia-Egyesült Államok találkozón a szigetországiak szereztek vezetést a mérkőzés elején és úgy tűnt, hogy a Team USA nem találja ellenük a játékot. A 40. percben azonban Green kapus beszedett egy óriási potyagólt, ezzel pedig egyenlítettek az amerikaiak. A meccs végéig az eredmény nem változott, így mindkét csapat 1-1 pontot szerzett az első körben. A másik összecsapáson Szlovénia tudta megszerezni a három pontot Algériával szemben - egy rendkívül unalmas mérkőzésen. Az Egyesült Államok második meccsén is csak 1 pontot szerzett, mint ahogy az angolok is, de micsoda különbséggel! Míg Szlovénia már 2-0-ra is vezetett az USA ellen és Donovanéknak onnan sikerült az egyenlítés, addig Anglia nem bírt az igencsak gyenge játékot mutató Algériával. Meglepetésre ekkor Szlovénia vezette a csoportot a 2-2 pontos Anglia és az USA előtt. Rooney-ék az utolsó csoportmeccsre összeszedték magukat és 1-0-ra megverték az igencsak ötlet nélkül játszó szlovénokat. A meccs lefújásának pillanatában azonban még mindkét csapat továbbjutónak számított, hisz az USA-Algéria meccs ekkor 0-0-ra állt. Aztán jött a 91. percben Donovan és továbblőtte az amcsikat, a szlovénok pedig úgy estek ki, hogy az utolsó kör előtt még ők várták legkedvezőbb helyzetben a folytatást.

  • Anglia - Egyesült Államok: 1-1
  • Algéria-Szlovénia: 0-1
  • Szlovénia - Egyesült Államok: 2-2
  • Anglia - Algéria: 0-0
  • Szlovénia - Anglia: 0-1
  • Egyesült Államok - Algéria: 1-0

A csoport legjobb mérkőzése

A csoportban a legjobb játékot a Szlovénia-Egyesült Államok összecsapás hozta. Az első fordulóban mindkét csapat játéka ötlettelennek tűnt, de az egymás elleni mérkőzésükön kitettek magukért a csapatok. A szlovénok már az első félidőben 2-0-ra vezettek és azt gondolhatták ez kitart majd a végéig. Azonban a szünetben az USA csapatának sikerült új erőre kapnia és először Landon Donovan volt eredményes a 48. percben, majd nem sokkal a lefújás előtt Bradley is betalált. A vége 2-2 lett, és valószínűleg inkább ezen a mérkőzésen ment el a szlovénok továbbjutása, mint az angolok ellenin...

A csoport sztárjai

Az angoloknak több sztárjátékosa is van, de a legtöbb figyelem Wayne Rooney teljesítményét kíséri. Eddig csak riogatta az ellenfelek kapuját, azonban gólt még nem sikerült szereznie. Az angol focidrukkerek azért ennél többet várnak tőle és feltételezhető, hogy ő is saját magától. Míg Rooney nem tudott a csoportban maradandót alkotni, addig Landon Donovan igazi vezéregyéniség volt az USA csapatában. Eddig is a legnagyobb névnek számított az amerikaiaknál, azonban teljesítményével bizonyította is, hogy rászolgált jó hírnevére. Miután Algéria ellen továbblőtte a válogatottat a hozzáértők azt mondták, hogy olyannyira megnőtt a reklámértéke, hogy valószínűleg a jövőben nem lesznek majd anyagi gondjai...

A csoport drámája

Szlovénia már majdnem továbbjutónak érezhette magát, mikor Donovan betalált az algériaiak kapujába... többet kellett volna tenni a továbbjutásért, bár volt olyan csoport, ahonnan 4 ponttal simán tovább lehetett menni. Erre mondják, hogy pech...

A csoport végeredménye

  1. Egyesült Államok 5p (+1 4RG)
  2. Anglia 5p (+1 2RG)
  3. Szlovénia 4p
  4. Algéria 1 p

D csoport

A D csoport úgy indult, hogy a németek továbbjutását akár előre borítékolhattuk volna az első mérkőzésük alapján. A VB addigi legmozgalmasabb és leggólgazdagabb meccsét produkálta a Nationalelf az ausztrálok ellen. A 4-0-ás győzelem után szinte már ünnepelték a németek a 16 közé kerültést, de a Szerbia elleni mérkőzés után jött a kijózanodás. A szerbek 1-0-ra megverték az első félidőben emberhátrányba kerülő német csapatot, bár összesítésben ők is csak három ponttal álltak a csoportban, ugyanis az első körben kikaptak Ghánától. Ausztrália a második körre összeszedte magát és emberhátrányban nagyszerűen küzdve végül döntetlent játszottak a "Black Stars" csapatával. Az utolsó körben Ghána és Németország feszült egymásnak, a németek javították az előző körben becsúszott hibájukat és Ghána legyőzésével megnyerték a D csoportot. Szerbia azzal az Ausztráliával találkozott a harmadik fordulóban, akit a németek nagyon eltángáltak, mint tudjuk a szerbek pedig a Nationalelfet tették hidegre, így papírforma szerint déli szomszédaink győzelme volt várható a mérkőzéstől. Az ausszik azonban mindenképp meg akarták mutatni a világnak, hogy jó csapatuk van és a második félidőben szinte sokkolták a szerbeket azzal, hogy 2-0-ás vezetéshez jutottak. Pantelic a 84. percben még szépített, de fordítani már nem sikerült Szerbiának, így csoportutolsóként végzett, Ausztrália pedig csupán rosszabb gólkülönbségének köszönheti, hogy lemaradt a nyolcaddöntőről.

  • Németország - Ausztrália: 4-0
  • Szerbia - Ghána: 0-1
  • Németország - Szerbia: 0-1
  • Ghána - Ausztrália: 1-1
  • Ghána - Németország: 0-1
  • Ausztrália - Szerbia: 2-1

A csoport legjobb mérkőzése

Azért a Németország - Ausztrália mérkőzést választottam a legjobb meccsnek ebben a csoportban, mert a VB-n ez volt az első meccs, amire felkapta a fejét az ember. Addig többnyire a csapatok arra törekedtek, hogy ne kapjanak ki, a támadásokat erősen hanyagolták. Aztán jöttek a németek, akik négyet is berámoltak az aussziknak. Lehet nem ez volt a legszínvonalasabb meccs  a D jelű kvartetben, de erre biztosan mindenki emlékszik még.

A csoport sztárjai

Mind Ghána, mind Németország viszonylag fiatal csapattal van kint a VB-n. Én eddig e két csapatból tudok olyan neveket mondani, akikre "A világbajnokság felfedezettje" címet rá lehetne sütni. Persze ez függ majd attól is, hogy meddig jutnak a csapatok a további küzdelmek során. Csak néhány név: Jonathan Mensah, Asamoah Gyan, Kevin Prince Boateng, Mesut Özil... Azért essen azokról is pár szó, akik már sztárnak számítanak, így például arról a Miroslav Klose-ről, akinek a klubidénye nem sikerült túl fényesen. A válogatottban az első mérkőzésen gólt fejelt, bizonyítva azt, hogy helye van ebben a csapatban, majd a második meccsen kiállították, így felemás eddig a mérlege. A VB Lucas Podolski számára is úgy indult, hogy sokan azt gondolták, csatárposzton nem lesz gondja a Nationalelfnek. Aztán a lengyel származású játékos a szerbek ellen kihagyott egy tizenegyest, ami után a Ghána elleni meccsen sem jött be neki semmi. Németország csapatában egyenlőre a  legkiegyensúlyozottabb játékot a csapatkapitány, Philip Lahm nyújtotta. Érdekesség, hogy míg Maradona az Interben játszó Zanettit és Cambiassot ki sem vitte a VB-re, addig a ghánaiak interes sztárja, Muntari egyenlőre jobbára a kispadot koptatja és csak csereként számol vele a szövetségi kapitány...

A csoport legnagyobb meglepetése

A legnagyobb meglepetés a csoportban az volt, hogy Szerbia nem tudott élni azzal a lehetőséggel, hogy az elvileg gyengébb Ausztrália ellen győzve továbbjusson a csoportból. Ez a játék úgy látszik most ennyire volt elég...

A csoport végeredménye

  1. Németország 6p
  2. Ghána 4p
  3. Ausztrália 4p
  4. Szerbia 3p

A nyolcaddöntőben Uruguay - Dél-Korea, Egyesült Államok - Ghána, Németország - Anglia és Argentína - Mexikó összecsapásokra kerül sor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportlelato.blog.hu/api/trackback/id/tr572112577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása